Wednesday, September 26, 2012

Frozen Fan



 

blueZ kids’deki ikinci aktivitemiz “frozen fan”
aslında havaların birden soğuması nedeniyle ben bu aktivitemizi paylaşmayı önümüzdeki yaza bırakmıştım ama bu hafta sıcaklıklar artacakmış, belki deneyen olur diye kararımdan vazgeçtim.
frozen fan’ı ben ilk “deli anne” de görmüştüm, çok basit ve bir o kadar da yaratıcı bir fikir olarak göründü. Vietnam’da da zaten sıcaklardan kavrulduğumuz için hemen denedik Bulut’la. Biz elimizdeki malzemeler sınırlı olsada uygulayabildik ve çok eğlendik, umarım sizde denersiniz.
Dediğim gibi mevzu çok basit,sevdiğimiz bir şeyleri donduruyoruz, sonrada buzu parçalayarak dondurduğumuz şeyleri çıkartıyoruz. Bence özellikle vurma-kırma çağındaki erkek çocukları için son derece eğlenceli bir oyun.




İhtiyacımız olan malzemeler plastik bir kap, çocuğunuzun sevdiği küçük oyuncaklar,taşlar veya aklınıza gelebilecek donmaya elverişli herşey olabilir. Çocuğunuz ve sizin yaratıcılığınıza kalmış.
Ben Bulut’un o günlerde en çok oynadığı oyuncaklar olan  bu minik dinazorlardı seçtim dondurmak için. Bir de aktivitemizi zenginleştirmek ve Bulut’u da hazırlık aşamalarına dahil edebilmek için sahilden topladığımız taşları.




Sonra onları tek tek su dolu plastik kabımıza yerleştirdik.
Bizimkisi biraz “sulu bir süreç” oldu çünkü Bulut dinazorlarının yerlerine hemen karar veremedi :) 




Neyse ki sonunda yerleştirme aşamasından dondurma aşamasına geçebildik.
Bu kısım biraz sancılı bir süreç.
Çünkü tüm çocuklar gibi Bulut’unda beklemeye pek tahammülü yok.
Ben “dinazorlarımız suyun içerisinde donacaklaaaar” diye uzun uzun aşamaları anlatsam da, O bu donma sürecine en fazla 5 dakika verebildi.
Tahmin edeceğiniz gibi unuttuğu zamanlar haricinde biz 5 dakikada bir su donmuş mu diye kontrol ettik




Suyumuz donduktan, dinazorlarımız buz içinde sıkışıp kaldıktan sonra sıra
Bulut’a görevini anlatmaya geldi.
“Hadi bakalım, kurtar dinazorlarını buzun içinden” dedim ama,
Bulut o sırada bana  “anneeee, nasıl kayıyor baksanaaaaaa” diye bağırıyordu :) 


tekrar oğlumu göreve davet etmem gerekiyordu,
“hadi al eline kepçeyi,kır buzları, kurtar şu dinazorlarını” dedim
ve
eline tutuşturdum kepçeyi


Bulut bir iki vurdu buza
sonra birden gözleri parlamaya başladı
son derece mutlu bir sesle keşfettiği şeyi paylaştı bende
“annneeeee  dinazorlarım dönüyooooor”




Bulut’u tanımayanlara not : Bulut dönen cisimleri çok sever. Çamaşır makinası, uçak pervanesi,vidalar,bisikletinin tekerleği..vb şeyler O’nun için dünyanın en takdir edilesi icatlarıdır :)
Anlattıklarınız karşınızdakinin anladığı kadardır derler ya, siz istediğiniz aktiviteyi planlayın son sözü her zaman çocuğunuz söylüyor :) 

Biz Bulut’la buz eriyene kadar dinazorlarımızı döndürdük, dinazorlarımızda biz de çok eğlendik.
Biz oyunun kurallarına tam olarak uyamasakta, oyun görevini fazlasıyla yerine getirdi :) 




Our second activity on blueZ kids is “Frozen Fan”
I decided to share this activity next summer ,since temperatures will increase during this week, i changed my decision
I saw  “Frozen Fan” on “deli anne” . i found it very simple  and creative game. We’ve tried it in Vietnam although we have limited material and had so much fun. I hope you will try and enjoy it with your children.
As i said before, it is so simple. We created frozen block which is filled things your child love (we chose my son’s favourite toys,dinosaurs and small Stones which were collected by himself) and then break ice and “rescue”  toys
Firstly we placed his toys and Stones plastic bowl which filled with water. This was really “wet” process because my son did not decided their places easily :)
Secondly we put the bowl in deep freezer . Unfortunatly this part was so difficult for children who do not want to wait too much. (As you can imagine,we have checked  the bowl every 5 minutes)
At last the water  frozen and i said to my son that “lets rescue your dinasours” but same time he discovered “slipping” and “turning” ice ( My son like all turnning things such as washing machines, airplane propellers, screws, wheels etc.)
Instead of excate and rescue his dinasours, Bulut prefered to turn them :) and although we did not keep the rules , we really enjoy the game which fulfilled the task…

No comments: